neděle 10. května 2009

Nejdražší jsou diamantové šperky

Pokud si chceme takovýto šperk koupit, měli bychom vědět podle čeho se určuje jejich hodnota, tedy karáty, čirost, barva, výbrus.

Karát je jednotka hmotnosti diamantu. 1 karát = 0,2 gramu. Cena diamantu ovšem ovšem roste exponenciálně s počtem karátů, protože větší kameny jsou vzácnější.

Čirost (vnitřní čistota kamene) je stupeň vnitřních chyb, jako jsou cizí látky nebo prasklinky. Čiré diamanty jsou velmi vzácné. Jen 20% všech vytěžených diamantů je dostatečně čistých, aby mohly být použity k výrobě šperků.

Barva může cenu zvýšit anebo snížit. Žluté zabarvení cenu snižuje, růžové nebo modré naopak cenu řádně zvýší

Výbrus - to je umění a věda. Na něm závisí jak bude diamant odrážet světlo. Jsou stanovené poměry úhlů a délek tvaru, na který má být diamant vybroušený (Tolkowský kruhový tvar, baguette, marquise a jiné). Kvalitně vybroušený diamant se může zdát těžší, čistší a lépe zabarvený, než ve skutečnosti je.

1 komentář:

  1. Diamanty představují luxus a eleganci. Na jaře jsem si koupila tyto hodinky https://www.hodinky-beny.cz/la-grande-classique-de-longines-l4-512-4-58-6--1010431.html , které mají diamanty v číselníku. Hodinky jsem si nevybrala jen kvůli diamantům, ale díky jejich preciznímu zpracování a pěknému designu.

    OdpovědětVymazat